DriftinformationDrift
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift

Mer fakta för skolan

Kan du inte få nog av fakta, filmer och uppgifter ni kan jobba med i skolan? Då har du kommit rätt! Här hjälper vi dig att hitta mer material om matsvinn, avfall, vatten och fjärrvärme.

Material med lärarhandledningar

Vi har tagit fram olika teman ni kan fördjupa er i, som Avfallstrappan, Livscykeln och FN:s klimatmål.

Så kan ni arbeta med Sopsamlarmonstren, förskola och åk F-3

Jobba med avfallstrappan, för åk 4-6 och åk 7-9

Så kan ni arbeta med Livscykeln, för åk 4-6 och åk 7-9

FN:s klimatmål, för gymnasieelever

Det finns så klart många fler spännande teman att arbeta med, som energi, vatten och matsvinn. Här har vi samlat länkar till mer information.

Vad händer med avfallet?

I Sverige är vi bra på att återvinna, och vi blir allt bättre! Men samtidigt ökar vår konsumtion vilket leder till att mer och mer avfall produceras. Därför räcker det inte med att återvinna, vi måste klättra högre upp på avfallstrappan för att stoppa klimatförändringarna! Vi måste börja återanvända och minimera och på så vis minska mängden avfall genom att minska vår konsumtion av nyproducerade prylar.

På Sveriges avfallsportal, sopor.nu, kan du hitta fakta om vad som händer med avfallet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film: En tidnings livscykel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film: Det brännbara avfallets väg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Osynligt avfall

När vi köper saker är det inte bara förpackningen runt om eller det som vi köper som blir avfall när vi inte behöver det mer. Det produceras även avfall i tillverkningsprocessen, avfall vi inte ser. Genom att tänka på hur mycket avfall som en produkt egentligen bidrar till kan vi bättre förstå dess miljöpåverkan. Även om avfallet sker i andra länder, kankse på andra sidan jorden, är vi som köper produkten också ansvariga!

På sidan osynligt avfall kan du osynliga avfallet skiljer sig åt mellan olika produkter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avfall Sveriges film om osynligt avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matsvinn och matavfall

Det som slängs kan delas upp i två delar, matavfall och matsvinn. Med matsvinn menas livsmedel som hade kunnat ätas eller säljas om det hanterats annorlunda. Om det t.ex. hade förvarats rätt eller att man kritiskt granskat senaste förbrukningsdatum och tagit ställning till hur man hade kunnat använda det istället för att kasta. Oundvikligt matavfall är till skillnad från svinnet det som uppstår som mera nödvändigt t.ex. äppelskrutt, bananskal, ben, äggskal osv.

Tips för att minska matsvinn

Källsortera i skolan

Film: Det här händer med matavfallet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dricksvatten

Vad skulle vi göra utan vatten? Det är något av det viktigaste vi har som vi måste vara rädda om! Både genom att inte slösa på vattnet i kranen eller smutsa ner vattnet som hamnar i naturen.

Tips för att spara vatten

Våra vattenverk

När vi producerar dricksvatten utgår vi alltid från grundvatten. Vattnet behandlas därefter i våra vattenverk för att bli ett högkvalitativt och gott dricksvatten. I vår kommun har vi tillgång till ett grundvatten som är av god kvalitet, vilket innebär att kraven på behandling är relativt små. Behandlingen kan exempelvis bestå av luftning, filtrering och pH-justering.

Från grundvatten till dricksvatten, så här går det till, steg för steg

Spillvattnets väg

Spillvatten är det vatten som ibland även kallas avloppsvatten. Spillvatten kommer både från våra hem, från skolan, industrier och verksamheter. I våra hushåll genererar vi spillvatten från toaletter, bad, disk och tvätt.

Följ spillvattnets väg

Tänk på vad du spolar ner

Spillvatten renas i reningsverk innan det åker ut i naturen igen. Reningsverken kan dock inte rena vattnet från allt och därför är det viktigt att vi t.ex. diskar med miljömärkt diskmedel, inte häller ut färg eller kemikalier i handfatet eller spolar ner läkemedel i toaletten. För att få spillvattnet till våra reningsverk använder vi oss av cirka 100 mil ledningsnät samt närmare 90 pumpstationer.

Det här får du inte spola ner i toaletten

Fjärrvärme

Fjärrvärme är ett väldigt enkelt uppvärmningssystem. I marken under våra fötter ligger ett nät av välisolerade rör med hett vatten. Vattnet värms upp i ett värmeverk till cirka 90 grader och transporteras med ett högt tryck fram till de fastigheter som är anslutna till fjärrvärmenätet.

Våra fjärrvärmeanläggningar

Så fungerar fjärrvärme, film hos Energiföretagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: