DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Slamtömning från eget avlopp

För dig som har eget avlopp tömmer vi din trekammarbrunn, minireningsverk, sluten tank, fosforfilter eller latrin. Vi reder ut hur det funkar för dig och den typ av avloppslösning som du har. Det här gäller både privatperson och företagare.

Då tömmer vi hos dig

Vi tömmer ditt enskilda avlopp regelbundet. Om du har en trekammarbrunn, minireningsverk eller septitank (sluten tank) tömmer vi den en gång om året. Du får ett brev av oss cirka en månad innan det är dags att tömma hos dig.

Om du har en sluten tank kontaktar du oss för att beställa tömning. Då tömmer vi inom fem arbetsdagar efter att du har beställt. Kom ihåg att vi behöver tömma din slutna tank minst en gång per år.

Kontakta oss på Kundservice

E-post: hassleholmmiljo@hassleholm.se

Telefon: 0451-26 82 00

Måndag till fredag klockan 9-15 (lunchstängt 12-13).

För dig som har latrinbehållare ersätter vi dem med nya behållare. Tänk på att ställa latrinhållarna på ordinarie tömningsplats senast klockan 06 på dagen som vi hämtar hos dig.

Så mycket kostar det

Hur mycket du betalar för slamtömningen beror på om du har deltömning, totaltömning, om du har minireningsverk, latrin och så vidare. Det beror också på om du är privatperson eller företagare. Du hittar alla priser på sidorna för priser om slamtömning.

Priser för tömning av enskilt avlopp

Priser för tömning av enskilt avlopp för företagare och verksamheter

Så går det till när vi tömmer

Vi använder oss av deltömning. Det innebär att vi med hjälp av en slang suger upp först slammet och sedan vattnet i din brunn. Vi häller tillbaka vattnet i din brunn igen när vi är klara med slamsugningen. På så sätt behåller brunnen sin bakteriekultur. Det torra slammet blir kvar i bilen.

Tömma brunnen helt, tömma tvåkammarbrunn eller öppna en brunn

Hör av dig till oss om du istället vill att vi tömmer brunnen helt och hållet, så kallad totaltömning. Du ska också höra av dig om du vill att vi tömmer din tvåkammarbrunn, eller om du ska öppna en brunn som har varit avstängd under en tid.

Uppehåll i slamtömningen eller ta hand om slammet själv

Kontakta miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Hässleholms kommun om för att ansöka om uppehåll i slamtömningen, eller dispens för att ta hand om slammet själv.

Ansök om uppehåll eller dispens via hassleholm.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här händer med slammet

När vi har hämtat ditt slam kör vi det till ett reningsverk. Där rensar vi först bort stora partiklar som inte borde finnas i en brunn, till exempel våtservetter, bindor, leksaker, kläder, stenar och grus. Vi gör om slammet till ett jordliknande material genom att röta det. Därefter kan vi använda det som näring på åkrar i jordbruket. Under rötningen bildas biogas som vi använder till reningsverket.

Så återvinner vi slammet

Senast ändrad: