DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Så förbereder du inför slamtömning

Du som har en egen avloppsbrunn ansvarar för att för att vi enkelt kan tömma den när det är dags. Det finns en del saker som du kan förbereda innan vi kommer till dig. Det här gäller både privatperson och företagare.

Snabb checklista inför slamtömning

  • Körbanan ska vara minst 2,6 meter bred och ha en hård yta.
  • Ta bort grenar och buskar längs med vägen fram till ditt hus, så att det finns tillräckligt med plats för slamtömningsbilen.
  • Se till att brunnen är lätt att komma åt så att det inte är buskar eller andra växter vid den.
  • Markera var brunnen finns så att vi enkelt hittar den. Du kan till exempel använda en pinne eller liknande.
  • Skotta och sanda runt brunnen på vintern. Se till att eventuella lås inte har frusit fast.

Se till att slambilen kommer fram

När våra slambilar åker ut hittar de till dig via numret på din gatuadress – därför är det viktigt att du har ett nummer på ditt hus eller brevlåda som syns tydligt.

Viktiga saker att tänka på för vägen och vändplatser:

  • Vägen ska ha fri sikt.
  • Körbanan ska vara minst 2,6 meter bred och ha en hård yta. Om det är trafik i båda riktningarna, bör vägen vara minst 5,5 meter bred. Vägen ska ha minst 4 meter fri höjd. Träd och växter får inte blockera höjden.
En slambil med måtten för avstånd inritade, finns i texten på sidan.

Det ska finnas plats för våra fordon att vända på återvändsgator. En vändplan för en slambil bör ha en diameter på 18 meter, med en extra yta på 1,5 meter runt om utan några hinder. Det kan också finnas en vändplats eller en trevägskorsning så att chauffören kan göra en T-vändning.

Ritning över vändplats, förklaras i text på sidan.
  • Tänk på att öppna eventuella vägbommar inför vårt besök.
  • På vintern ska vägen vara plogad och sandad. Snövallar får inte blockera vägen.

Det är viktigt att vägarna är framkomliga och säkra för våra chaufförer. Om vägen är svår att köra på, eller om det saknas en bra plats för att vända, kan chauffören behöva avstå från att köra fram. Backning sker bara i undantagsfall och då på en särskild vändplats. Det är chauffören som bedömer vad som är säkrast för både fordon och omgivningen.

Hjälp oss hitta brunnen

Markera var brunnen finns så att vi enkelt hittar den. Du kan till exempel använda en pinne eller liknande. Ta bort grenar och buskar längs med vägen fram till ditt hus, så att det finns tillräckligt med plats för slamtömningsbilen. Chauffören ska inte behöva leta efter brunnen.

Det får inte finnas några hinder på vägen där slangen ska läggas ut, som staket, murar eller stubbar. Vägen fram till brunnen ska vara röjd och det bör inte finnas nivåskillnader. Skotta och sanda runt brunnen på vintern. Se till att eventuella lås inte har frusit fast.

Avståndet mellan vårt fordon och anläggningen som ska tömmas bör vara så kort som möjligt, helst under 25 meter. Höjdskillnaden mellan fordonets plats och botten på anläggningen bör vara mindre än 5 meter.

Avgift för slangdragning

Om vi behöver dra slangen mer än 25 meter tillkommer det en avgift, det regleras i taxan.
För 2024 gäller detta:

  • 26-35 meter: 323 kronor
  • 36-45 meter: 516 kronor
  • Över 46 meter: 1036 kronor.

Viktiga tips om brunnslock

Se till att ditt brunnslock är lätt att hantera! Det ska vara gjort av lättare material, som plast, glasfiber eller plåt, så att en person kan öppna det på egen hand.

Locket ska vara enkelt att komma åt när det är dags för tömning. Det får inte stå något på locket. Om du har blomkrukor eller liknande stående där, måste du ha plockat bort dem inför tömning. Det gör inte chauffören.

Ett lock som behöver lyftas ska väga max 15 kg. Om locket kan skjutas åt sidan i stället, kan det väga upp till 40 kg – men då är ett handtag och lås viktigt att ha. Ett alternativ kan vara ett "lock i locket" med handtag för enkel öppning. Undvik stora, tunga betonglock (över 80 cm i diameter) eftersom de är svårare att hantera. Öppningen måste vara minst 400 mm.

Glöm inte låset på brunnslocket!

Vi rekommenderar att alla brunnslock har någon form av lås.

Du kan hitta mer information i Boverkets handbok ”Barnsäkra brunnar”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hänglås som lätt kan rosta eller frysa fast bör skyddas mot regn och snö.

Tömning av minireningsverk och fosforfällor

Inför tömning av ditt minireningsverk eller fosforfälla behöver du förbereda anläggningen så att vi enkelt kan komma åt den. Se till att anslutningen för slangen passar våra fordon – om det behövs en särskild adapter är det du som fastighetsägare som ansvarar för att den finns på plats.

Tänk också på att det alltid ska finnas en tömningsinstruktion vid minireningsverket, antingen på eller intill anläggningen. Om det inte finns en instruktion på plats kan vi inte utföra tömningen.

Har du ett ”lock i locket,” se till att innerlocket är öppet innan vi kommer, så att vi lätt kan komma åt utan att behöva klättra ner. Det är också ditt ansvar att vi har rätt information om hur och hur ofta din anläggning ska tömmas.

Vi ersätter latrinbehållare med nya behållare

För dig som har latrinbehållare ersätter vi dem med nya behållare. Tänk på att ställa latrinhållarna på ordinarie tömningsplats senast klockan 06 på dagen som vi hämtar hos dig.

Du får betala om vi inte kan tömma

Du får betala om vi inte har kunnat komma fram till din brunn, om locket är för tungt eller om slambilen inte kan komma fram ordentligt på din väg. Då blir det en så kallad bomkörning. Du får ett brev av oss där vi berättar varför vi inte har kunnat tömma och vad du behöver åtgärda. Du har fyra veckor på dig att fixa problemet. Om du inte har åtgärdat problemet får du betala en avgift.

  • Så mycket får du betala om vi inte kan komma fram till din brunn: 802 kronor.
  • Så mycket får du betala om chauffören måste lyfta ett lock som är för tungt: 904 kronor.

Få ett sms när vi har tömt hos dig

Du som är privatperson kan anmäla dig till vår SMS-tjänst. Då skickar vi ett meddelande till dig när vi har tömt din avloppsbrunn.

Anmäl dig till vår SMS-tjänst

Om du behöver boka om slamtömningen

Hör av dig till oss om du behöver boka om slamtömningen. Kontakta oss en vecka innan det är planerat att vi kommer till dig.

Kontakta oss på Kundservice

E-post: hassleholmmiljo@hassleholm.se

Telefon: 0451-26 82 00

Måndag till fredag klockan 9-15 (lunchstängt 12-13).

Senast ändrad: