DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Ny reningsanläggning i Västra Torup

Vi bygger en ny anläggning för att rena avloppsvattnet i Västra Torup. Den moderna reningsanläggningen i Västra Torup kommer att bidra till ett effektivare underhåll, stabilare drift, samt skapar förutsättningar för en långsiktigt hållbar rening av avloppsvatten.

en illustration av en grön reningsverksbyggnad . Man ser även omgivningen med träd i bakgrunden och planteringar i förgrunden. En man går in i byggnaden.

Illustration av det nya reningsverket i Västra Torup. Bild: här!

Senaste nytt i projektet

Arbetet i Västra Torup är igång och det nya reningsverket börjar ta form. Målet är att anläggningen ska stå färdig under andra kvartalet 2025, trots tidigare hinder.

I maj 2024 nåddes vi av beskedet att den upphandlade generalentreprenören för projektet tyvärr gått i konkurs, vilket ledde till att arbetet stannade av helt. Sedan dess har vi arbetat intensivt med att få in en ny entreprenör. Nu är entreprenören på plats och det nya reningsverket har börjat växa fram.

Inledningsvis har mark- och grundarbeten att genomförts. Nu börjar reningsverket successivt att växa fram. Samtidigt kommer EON att lägga en ny elledning för att säkerställa en stabil eltillförsel till anläggningen. AF bygg är ansvarig för entreprenaden av reningsverket.

Tidsplanen har blivit justerad på grund av den tidigare konkursen, men målet kvarstår: att ha reningsanläggningen på plats under andra kvartalet 2025.

Vi bygger en robust anläggning med högre kapacitet

Den nya reningsanläggningen kommer baseras på modernare teknik som är lätt att styra och övervaka. Den gamla anläggningen var ett öppet infiltrerande system. Den nya anläggningen blir ett slutet system med tydliga mätpunkter. Det skapar en robust anläggning med större möjlighet till kontroll och kontinuerlig uppföljning.

Högre kvalitet i reningsprocessen

Vi kommer i större utsträckning än tidigare kunna styra processen beroende på variationer i inkommande avloppsvatten. Det ger oss en säkrare och stabilare process som gör att vi kan hålla en högre kvalitet i reningsprocessen.

Lättare att anpassa till nya krav i framtiden

Vi bygger också en flexibel anläggning med högre kapacitet. Det innebär att den blir lättare att komplettera och uppdatera vid behov och vid eventuella nya reningskrav framöver.

Minska belastningen på reningsverket

När vi bygger och planerar för ett nytt reningsverk tittar vi också närmare på hur ledningsnätet fungerar. Syftet är att minska belastningen på reningsverket. Det innebär att vi vill minska mängden dagvatten (nederbörd) som kommer in till reningsanläggningen. Det ger en jämnare belastning och skapar förutsättningar för att bara rena det vatten som verkligen behöver renas.

En anläggning från 1970-talet

Västra Torups reningsanläggning byggdes på 1970-talet och byggdes om 1995. Det är en infiltrationsanläggning som tar hand om avloppsvatten från Västra Torups samhälle. Anläggningen bygger till stor del på en biologisk reningsteknik där man inte behöver tillsätta kemikalier, utan vattnet renas mestadels med hjälp av växtlighet och bakterier i marken. Nackdelarna med anläggningen är att det uppstår svårigheter med att följa upp anläggningens funktion genom mätningar.

Senast ändrad: