DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Projekt inom fjärrvärme

Vi arbetar löpande med utbyggnad av näten till nya områden, när förutsättningar och tillräckligt stort intresse finns. Här hittar du pågående och planerade fjärrvärmeprojekt.

BRF Ljungdala väljer att återinvestera i fjärrvärme - pågår

Vid avtalssigneringen: Jimmy Månsson, försäljningschef HMAB, Hans Ribba, , projektansvarig i värmegruppen hos BRF Ljungdala, Mats Didriksson, vd HMAB, Christoffer Madsen, projektledare HMAB.

Vid avtalssigneringen: Jimmy Månsson, försäljningschef HMAB, Hans Ribba, , projektansvarig i värmegruppen hos BRF Ljungdala, Mats Didriksson, vd HMAB, Christoffer Madsen, projektledare HMAB.

Det här ska vi göra

BRF Ljungdala har valt att återinvestera i fjärrvärme. De har gett oss i uppdrag att bygga ett nytt fjärrvärmenät i området. Det nya nätet ska förse 120 radhus och kedjehus samt en gemensamhetslokal med värme och varmvatten de kommande decennierna. Avtalet signerades 1 mars 20024 och under våren påbörjades arbetet som kommer att utföras i etapper. Projektet beräknas vara klart sommaren 2026.

Det nya fjärrvärmenätet kommer att minska energiförbrukningen och innebär att varje bostad får en egen fjärrvärmecentral. Det ger de boende möjligheter att själva styra sin användning.

- Det är naturligtvis ett stort och inspirerande projekt för oss. Ett kvitto på att fjärrvärmen är en attraktiv energitjänst ur flera aspekter. BRF Ljungdala har gjort ett gediget arbete och vi har haft givande diskussioner med dem. Nu ska vi se till att samtliga fastighetsägare i bostadsrättsföreningen får en uppvärmning som de kan nyttja i ytterligare minst 50 år, säger Jimmy Månsson, försäljningschef på Hässleholm Miljö.

Hässleholm Miljö och BRF Ljungdala investerar i fjärrvärme för framtiden, nyhet från mars 2024

Rökgasrening på Beleverket - avslutat

Under 2023 pågick arbetet med att bygga den nya anläggningen för rökgasrening och rökgaskondensering på Beleverket i Hässleholm. Byggnaden, som uppfördes i samband med att Beleverket byggdes för 40 år sedan, har återanvänts och moderniserats. De två gamla fastbränslepannorna har plockats bort och istället har ny miljöteknik flyttat in.

- Jag är stolt över att se att fjärrvärmen fortsätta utvecklas. Via energiåtervinning av avfall i början av 2000-talet, vidare med biobränslepannan 2010, vår stora värmeackumulator under 2020 och nu med en anläggning som ytterligare förbättrar energieffektiviteten och miljöprestandan. Det kommer göra mycket gott för Hässleholms kommun i många år framöver, säger Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.

Resultat: sänkta utsläpp och 20 % mer värme

Med rökgasreningen sänker vi utsläppen till luft ytterligare, vilket innebär att vi med god marginal klarar kommande utsläppskrav. Vi får ut 20 % mer värme utan att använda mer bränsle. Det ger oss exempelvis möjligheter att minska transporter och minska användningen av biobränslen. Dessutom renar vi rökgaskondensatet till ultrarent vatten, vilket gör att vi kan återanvända det i våra processer och kan dela med oss till andra industrier. Därigenom kan vi minska dricksvattenförbrukningen kraftigt.

Våra fjärrvärmeanläggningar

Senast ändrad: