DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Lärarhandledning åk 4-6

För årskurs 4–6 rekommenderar vi att arbeta med Energismart. Här finns delarna Avfallstrappan, Livscykel och Matsvinn.

Lärarhandledningar

Alla lärarhandledningar är samlade i vår Skolportal. Där kan du hitta handledningar, affischer, utmaningar och faktablad.

Lärarhandledningar i Skolportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så kan du arbeta med avfallstrappan

Eleverna får i den här utmaningen kunskap om EU-direktivet avfallstrappan och dess olika steg, samt deltar i en klassutmaning där klassen har möjlighet att vinna en tågresa fram och tillbaka ner till Hyllie, Malmö. Där ett besök på Kretseum står på schemat samt lunch till klassen och pedagogerna.

Steg för steg, så kan du arbeta med avfallstrappan

Arbeta med Livscykeln

Vi har tagit fram fyra olika livcyklar eller flödesscheman för att visa de olika stegen för en produkt. Från att den finns att köpa i butik till vad som händer när den blir avfall.

I denna del kan du arbeta med fyra olika teman;

  • matavfallets väg
  • en t-shirts livscykel
  • återvinningscirkeln
  • brännbarts flöde.

Till varje del finns det en lärarhandledning och en plansch. För vissa teman finns det också elevblad. Alla går att ladda ner från vår skolportal.

Så kan du arbeta med livscykeln

Illustration av en pojke, Will, och en flicka, Wilja, som ler mot betraktaren.

Will och Wilja

Will och Wilja

Will och Wilja anväder vi oss av när vi vill förklara något på ett lättsamt sätt. tex. matsvinn. Eftersom både Will och Wilja har ett brinnande intresse för miljö utforskar och testar de gärna på olika saker.

Will

Will är en smart och nyfiken kille som tycker om att läsa böcker och spela på sin elgitarr. Han gillar också att träna parkour och träffa sina nära vänner. Will spelar även tennis på sin fritid och både läser och skriver mycket då han drömmer om att bli en journalist i framtiden. Han är duktig i skolan och engagera i elevrådet samt skriver för skolans blogg. En av de viktigaste frågorna som Will älskar att skriva om är miljöproblem och hur vi som människor kan hjälpas åt att förhindra dem. Han, tillsammans med elevrådet, håller på med en kampanj om hur skolan kan minska sitt matsvinn, vilket är en mycket viktig fråga.

Wilja

Wilja är en äventyrlig och sprallig tjej som älskar skvaller och vara ute och köra sin kickbike. Hon gillar att spela datorspel och har många vänner. Wilja spelar också fotboll på sin fritid och drömmer om att bli en youtuber eller influenser när hon växer upp då hon tycker det är roligt att filma med hennes actionkamera. Hon och hennes gäng tycker att det är tråkigt på skateparken då där inte finns så många soptunnor vilket gör att där blir väldigt skräpigt. De brukar samlas en gång i månaden och plocka upp skräpet i skateparken. Wilja funderar på att göra en youtube film om nedskräpningen för att påverka andra.

Senast ändrad: