Så har vi koll på PFAS i dricksvattnet
Vi kontrollerar vårt dricksvatten regelbundet för att se till att det håller den kvalitet som Livsmedelsverket har beslutat om. Vårt dricksvatten ligger långt under gränsvärdena för tillåtna halter av PFAS.
Under åtgärdsgränsen
Det kommunala dricksvattnet i Hässleholms kommun ligger långt under åtgärdsgränsen. Under 2024 och 2025 kommer vi att ta utökade prover för just PFAS på våra vattenverk.
Nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten
Den 1 januari 2026 kommer nya gränsvärden för PFAS i dricksvärden. Våra värden ligger redan under de nya gränsvärdena, förutom i Nävlinges vattenverk.
Dricksvattnet ut från Nävlinge vattenverk ligger starx över det kommande gränsvärdet för PFAS 4 (kommande gränsvärde 4 ng/l och senast uppmätta värde 11 ng/l). Därför installerar vi ett extra reningssteg i Nävlinge under 2025.
Nuvarande åtgärdsgräns:
- PFAS 11: 90 nanogram/liter
Nya riktvärden och gränsvärden från och med 1 januari 2026:
- PFAS 4: 4 ng/liter
- PFAS 21: 100 ng/liter
Det här är PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för tusentals olika kemiska ämnen som är framställda av oss människor. Gemensamt för PFAS-ämnen är att de är extremt svåra att bryta ner i naturliga förhållanden och de är dessutom svåra att rena bort i reningsverk.
PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Idag finns tusentals olika PFAS-ämnen på marknaden. De finns bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter.
Livsmedelsverket om PFAS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenskt Vatten om PFAS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast ändrad: