DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Våra bästa energispartips för dig som har fjärrvärme

Använd inte mer fjärrvärme än du behöver. Små förändringar kan göra stor skillnad på för både din plånbok och klimatet. Vi har samlat några tips för hur du kan minska din energianvändning, på kort och lång sikt. Här kommer tipsen!

Förändringar du kan göra direkt

 • Sänk temperaturen inne.
  Sänker du inomhustemperaturen med en grad kan du minska din energianvändning med fem procent. Sänker du temperaturen i sovrummet kanske du dessutom sover bättre.
 • Möblera om!
  Möbleringen kan påverka hur värmen sprids i ett rum. Om du kan, se till att inga möbler står i vägen för elementen. Då kan värmen cirkulera fritt i rummet.
 • Lär dig gilla korsdrag.
  Vädra en kort stund och öppna upp så att det blir korsdrag. Gör det under en kort tid, i stället för att låta fönstret stå på glänt under flera timmar. Då går inte så mycket värme till spillo.

Saker du kan göra två gånger om året

 • Kontrollera termostaterna på elementen.
  Termostaterna kan fastna i stängt läge och då fungerar de inte som de ska. Förebygg det genom att vrida upp och ner några gånger.
 • Lufta elementen.
  För att elementen ska fungera så bra som möjligt behöver du lufta dem med jämna mellanrum. Glöm inte att stänga av cirkulationspumpen på fjärrvärmecentralen innan du börjar.

Andra insatser som kan göra stor skillnad

 • Se till att ditt hus är välisolerat.
  Att se till att så mycket värme som möjligt stannar i huset är ett väldigt bra sätt att sänka dina uppvärmningskostnader på. Är dina fönster och dörrar täta? Upplever du drag? Du kan sätta tätningslister runt fönster och dörrar.
 • Se över din fjärrvärmecentral.
  Se över din fjärrvärmecentral så att den är rätt inställd. En fackman kan hjälpa dig att ställa in din central på ett bra sätt. Detta kan sänka dina uppvärmningskostnader och ge dig ett skönare inomhusklimat.
  Tips! Om du skaffar ett Trygghetsavtal sköter vi allt underhåll. Om olyckan skulle vara framme är vår personal redo att rycka ut dygnet runt, årets alla dagar.
  Så här fungerar Trygghetsavtal
 • Se över din isolering i ditt hus.
  Det kan vara värt att se över isoleringen i ditt hus om du vill minska energianvändning. En bra start är ofta att se över isoleringen på vinden. Att tilläggsisolera vinden är ofta en bra investering.
  Att tilläggsisolera hela huset är ganska omfattande och passar bäst att göra i samband med en större renovering. Tänk på att en förändring av isolering påverkas ditt hus. Kontakta en fackman för att kontrollera vilka åtgärder som fungerar på ditt hus.

Några tips om termostater

Gamla termostater är ofta inte temperaturstyrda utan värmen flödar i den takt som du ställt in på termostaten, oavsett vilken temperatur det är i rummet. En modern termostat som tar hänsyn till rummets temperatur kan alltså spara energi, och du betalar mindre för din värme.

Kontrollera att termostaterna är fullt öppna

Blir det för varmt i huset går det ut mer värme än nödvändigt. Då kan du spara energi genom att justera ner värmen på fjärrvärmeväxlaren. Du kan såklart vrida ner termostaterna i rum där du vill ha det svalare.
Din fjärrvärmecentral

Vill du ha fler energispartips?

På våra hållbarhetssidor finns det flera tips om hur du kan leva mer hållbart och spara mer energi. Smart för din plånbok och för klimatet!

Fem tips för att spara vatten

Så kan du leva mer hållbart i vardagen

Kommunens energirådgivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss på Kundservice

E-post: hassleholmmiljo@hassleholm.se

Telefon: 0451-26 82 00

Måndag till fredag klockan 9-15 (lunchstängt 12-13).

Senast ändrad: