DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Fjärrvärmeinstallation steg för steg

Har du varit i kontakt med oss och fått besked om att du kan få fjärrvärme? Grattis, du är ett steg närmare ett riktigt bra val av uppvärmning! Eller är du nyfiken på hur det går till? Här går vi igenom stegen från intresseanmälan till montering och besiktning. Vi är med dig hela vägen!

Så här går det till att installera fjärrvärme i ditt hus

Det är enkelt att skaffa fjärrvärme. Så här går det till, steg för steg.

1. Du gör en intresseanmälan

Efter att du skickat in en intresseanmälan till oss kontrollerar vi om det fungerar att installera fjärrvärme i ditt hus. Bor du på en gata där det redan finns fjärrvärme kan vi oftast koppla in dig där. Om det saknas en fjärrvärmeanslutning i närheten av dig kan det kan det bli aktuellt att bygga ut fjärrvärmenätet om det finns tillräckligt stort intresse bland dina grannar.

2. Hembesök

När vi vet att du kan ansluta till fjärrvärmenätet kommer vi på besök hem till dig. Tillsammans kommer vi överens om hur rör ska dras både på ut- och insidan och var fjärrvärmecentralen ska placeras.

3. Du får en offert av oss

I offerten finns kostnaden för anslutning till fjärrvärmenätet och vilka villkor, krav och förutsättningar som gäller. Om du är nöjd skriver du på avtalet och vi är igång på riktigt!

4. Vi börjar planera

När du har skrivit på avtalet börjar vi planera för arbetet. Vi söker tillstånd från de som ansvarar för vägen utanför ditt hus. Du får en preliminär tid för när arbetet kan påbörjas, beskedet brukar komma inom 3-6 veckor efter beställningen. Men den kan ändras, exempelvis kan vi behöva skjuta på arbetet under vintern om det är kallt och svårt att gräva, eller om vi har hög arbetsbelastning. Du får ett besked om vilket kvartal under året som arbetet kommer att genomföras.

5. Grävning och montering av ventiler

Vår entreprenör kontaktar dig innan grävningen startar. När vi har grävt lägger vi ner fjärrvärmerör i marken. Vi borrar också hål för fjärrvärmeledningarna genom ytterväggen och monterar avstängningsventilerna innanför din husvägg.​

6. Installation av fjärrvärmecentralen

Nu finns det fjärrvärme fram till huset och det är dags att installera fjärrvärmecentralen. Vi installerar den till befintligt värme- och vattensystem i ditt hus. Vi drar också rör och el till apparatrummet om det behövs. Självklart städar vi efter oss! När fjärrvärmecentralen är installerad kan mätaren kopplas in. Arbetet tar ungefär en arbetsdag och under tiden kommer du vara utan värme och varmvatten.​

7. Genomgång och slutbesiktning

Efter installationen går vi igenom hur fjärrvärmecentralen med dig. Vi gör också en invändig och utvändig besiktning av anslutning och installation. Nu är din nya värmeanläggning installerad och klar!
Vi lämnar 2 års garanti på material samt 5 års garanti på installationsarbete och fjärrvärmecentralen.

När vi är klara återställer entreprenören gräs och mjuka ytor upp till marknivå. Vi sår gräsfrön om vi har schaktat bort gräs. Vi återställer inte hårda ytor som asfalt och plattsättningar. Asfaltering av uppfarten kan lösas via kommunen eller så kan du köpa tjänsten separat från vår entreprenör.

När är bästa tiden på året att ansluta till fjärrvärme?

Du kan skicka in din intresseanmälan när som helst under året, men själva arbetet med att ansluta ditt hus görs oftast under mars till november, när det är fritt från tjäle. Vissa år kan vi starta i slutet av februari andra år inte förrän i april/maj.

Tryggt och enkelt med vår helhetslösning

När du har bestämt dig för att ansluta din fastighet till fjärrvärme vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig. Med vår helhetslösning kan du känna dig trygg med att vi löser det praktiska åt dig. Tillsammans med våra entreprenörer tar vi hand om allt arbete och du har möjlighet att använda din tid till annat.

Priser för helhetslösning och tilläggstjänster

Kontakta oss på Kundservice

E-post: hassleholmmiljo@hassleholm.se

Telefon: 0451-26 82 00

Måndag till fredag klockan 9-15 (lunchstängt 12-13).

Senast ändrad: