Publicerad:
Mer mat och mindre svinn på äldreboendet Hemgården
På äldreboendet Hemgården i Tyringe jobbar förstekocken Emmelie Nilsson och hennes kollegor med att ta vara på i princip all mat. Häng med och bli inspirerad att minska matsvinnet hemma hos dig.
Använder allt utom äggskal
Vi kliver in i köket på äldreboendet Hemgården i Tyringe. Det är full aktivitet, fast det bara är tidig förmiddag. Vi är här för att träffa Emmelie Nilsson, kocken som inte behöver syssla med matsvinn. Emmelie Nilsson visar hur stor påse de behövde till matavfallet tidigare. Nu räcker den lilla matavfallspåsen.
- Vi som jobbar i köken på kommunens förskolor, skolor, äldreboenden och andra boenden har i vårt arbetssätt att minska matsvinnet. Här på Hemgården har vi jobbat länge med detta, säger Emmelie.
Emmelie och hennes kollegor är väldigt drivna och tar vara på allt som blir över. De lagar 170 portioner varje dag, och det enda de slänger är äggskal och sånt som de inte alls kan använda. Förut kunde de fylla en stor påse för matavfall efter matlagningen. Idag räcker en vanlig matavfallspåse.
Hon berättar att matsvinn är en känslig fråga bland de äldre:
- De är en generation som på olika sätt har varit med om svåra tider. Under deras liv har varit de varit rädda om allt. Att slänga mat finns inte på kartan.
Mästare på att planera
På skolorna i vår kommun jobbar personalen i köken ofta med olika projekt tillsammans med eleverna. Det kan handla om att väga det man inte äter upp för att göra det tydligt att maten verkligen går till spillo.
I köket på Hemgården har Emmelie och kollegorna blivit bra på att planera, inspirera
och tipsa varandra.
- Vi tar hand om allt! Om vi har korv eller kött med potatis ena dagen, gör vi pytt i panna av det nästa dag.
Bästa tipset - återbruka maten
Och det känns verkligen i luften. Fantasin, kreativiteten och omtanken om både mat och människor. När personalen bakar bröd använder de potatis och grönsaker som har blivit över. Remouladsås blir perfekt degvätska. Varma grönsaker blir puré eller gratäng.
- Frukt är perfekt att frysa in. Det gör vi ofta, och sen blir det kräm av det. Vi fryser också in mjölk, smör, crème fraiche och grädde. Det är bra att ha när vi kokar gröt eller bakar bröd, berättar Emmelie.
För miljön - och pengarna
Att minska matsvinnet handlar om hållbarhet, om miljön, men också om ekonomi. Emmelie tror att fler skulle göra annorlunda om de tänker att det är pengar de slänger. För vem kastar pengar i soporna?
För dig som vill veta mer
Så kan du minska ditt matsvinn
Senast ändrad: