DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Hållbar utveckling

Låt dina möbler och kläder leva längre

Trender kommer och går och leder ofta till nya inköp. Trots att möbeln eller plagget är långt ifrån utslitet. Genom en liten arbetsinsats kan du låta favoritstolen eller skinnjackan få ett längre liv, och minska miljöbelastningen som transporter och tillverkning innebär.

Pojke går genom ett odlingsfält.

Reparera dina möbler

Möbler är ofta tillverkade i material som kan hålla i årtionden. Därför är det en bra investering att reparera möbler i stället för att köpa nya, för både miljön och plånboken.

Produktionen är grejen

Det är produktionsfasen av möbler som har störst påverkan på miljön. Råvaror, material och tillverkningen av möblerna har stor betydelse. En soffa till exempel, hör till de största miljöbovarna bland möbler, eftersom den både är stor och innehåller flera olika material. Att montera och använda en möbel påverkar inte så mycket. Det betyder att reparera, förbättra och förnya en redan befintlig möbel har en mycket mindre påverkan på miljön.

Lite fix ger möblerna nytt liv

Det finns många sätta att fixa till och reparera enkelt där hemma utan att behöva köpa splitternya möbler. Ofta kan du förändra känslan och intrycket av dina möbler genom att bara slipa, måla eller byta klädsel. Och när du ändå tröttnat kan du låta möbeln få ett fortsatt liv hos någon annan.

Kläder - en riktig miljöbov

Kläder innehåller material som kräver stora resurser att producera. Produktionen sker ofta på flera olika ställen i olika länder, t ex råvaruproduktion i ett land, tygtillverkning i ett och sömnad någon helt annanstans. Det innebär stora utsläpp både från tillverkning och transporter innan plagget ens transporterats till Sverige.

Nya jeans eller 190 par begagnade?

Ett exempel på miljöbelastningen är jeans. Ett par jeans som väger ett halvt kilo kräver 5000 liter vatten för att produceras. Och för varje nytt par jeans generas lika mycket utsläpp som för 190 par begagnade jeans.

Vi sliter och slänger

Nästan åtta kilo textil slängs i hushållssoporna och förbränns, trots att mer än hälften av dessa är i ett bra skick och skulle kunna användas längre. Ändå köper vi, per person, ca 14 kilo nya kläder varje år.

Senast ändrad: