DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Hållbar utveckling

Kompostera mera! Eller låt oss göra det.

Trädgården är ett perfekt exempel på cirkularitet - när den är som vackrast. Det du klipper och beskär kan komposteras till jordförbättring. Som i sin tur gör att det växer ännu bättre. Antingen låter du oss göra det. Eller skaffar en egen trädgårdskompost. Så här gör du!

En spade nedstucken i jorden i ett odlingsland.

Vi gör kompostjord av din trädgård

Ditt trädgårdsavfall hämtar vi från ditt trädgårdskärl (under sommarhalvåret) eller så lämnar du själv på återvinningscentralen. Exempel på trädgårdsavfall är:

 • buskar
 • mindre grenar
 • löv
 • ris
 • blommor
 • gräs
 • fallfrukt.

Trädgårdsavfallet lagrar vi i vår anläggning i Vankiva och gör till kompostjord. Den kan användas som jordförbättrare, (men inte istället för planteringsjord eller såjord). Produktionen är beroende av vädret men vanligtvis har vi kompostjord till salu under perioden 1 april till 31 oktober.

Boka och köp kompostjord

Tips för en egen trädgårdskompost

Det enklaste sättet att göra en kompost är att helt enkelt lägga trädgårdsavfallet i en hög. Eller en långsmal "limpa". Tänk på att inte göra den för liten. Man kan också bygga en kompostbehållare med ett eller flera fack, eller köpa en färdig i trädgårdshandeln. Några tips:

 • Välj en skuggig och vindskyddad plats.
 • Lägg större grenar och kvistar i botten.
 • Blanda visset och färskt material.
 • Grenar och löv kör du genom en kompostkvarn först.
 • Om sommaren är torr vattna ibland.
 • Rör om då och då.

När komposten är full täck med halm eller gräsklipp - och vänta!

För dig som har ett kärl för trädgårdsavfall

Matkompost kräver tillstånd

Det är fritt fram att kompostera eget trädgårdsavfall. Däremot krävs det ett särskilt tillstånd för att själv kompostera matavfall. Du ska anmäla din kompostering till miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen på Hässleholms kommun. Det kostar ingenting att anmäla din kompost.

Anmäl kompostering av matavfall till Hässleholms kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: