DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Vatten och avlopp

Fyll och töm din pool på ett klokt sätt

Dags att fylla poolen? Gör det med omtanke så att vi inte använder dricksvatten i onödan. Det finns också en del att tänka på när du ska tömma din pool.

Använd vattnet klokt

Under våren och sommaren använder vi ofta vattnet till mer än till den vanliga hushållsförbrukningen. Om det samtidigt är varmt och torrt ute kan det bli ansträngt i våra vattenverk. Våra vattenledningar är gjorda för vanlig hushållsförbrukning för att det ska räcka till alla. Här får du några tips på hur du använder vattnet på ett klokt sätt.

Fyll poolen med regnvatten

Visste du att du kan fylla din pool med regnvatten istället för dricksvatten? Då sparar du både dricksvatten och tar hand om regnvattnet på ett smart sätt. Använd ett extra rör från ditt stuprör tillsammans med en sandfilterpump och klortabletter. Med lite framförhållning kan du fylla åtminstone en mindre pool med regnvatten. Du kan också samla regnvatten i tunnor eller i en damm.

Om du ändå fyller poolen med dricksvatten

Det tar tid att fylla en större pool. Använd en trädgårdsslang eller liknande. Undvik att fylla poolen samtidigt som grannen. Fyll gärna på sen kväll eller natt när vattenförbrukningen är lägre.

Se till att vattenslangen är ovanför vattenytan medan du fyller. Anledningen är att inte alla har backventil i ledningen på sin fastighet. Utan backventil är att det risk att det blir baksug i ledningen vid till exempel en vattenläcka. Om slangen hänger under vattnet i poolen kan poolvattnet sugas ut i ledningsnätet och förorena dricksvattnet.

Dosera rätt mängd pool- och spakemikalier

Först och främst, använd inte kemikalier om du inte behöver det. Du kan göra skillnad för naturen, även om kemikalierna till pool och spabad inte är miljömärkta. Följ användarinstruktionerna noga och använda bara den mängd som behövs.

Ha en fungerande vattenrening

För att slippa fylla på din pool eller ditt spa rekommenderar vi att du har en väl fungerande vattenrening. Då kan du använda samma vatten hela sommaren. På så sätt sparar du både vatten och pengar.

Tänk på det här när du tömmer din pool

Töm i första hand poolen eller spaet på gräsmatten. Släpp ut lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan. Se till att vattnet inte rinner över till grannens tomt. Använd inte kemikalier precis innan du tömmer poolen.

Undvik att låta vattnet rinna ut på gatan och ner i gatubrunnar. Det vattnet hamnar helt orenat ut i vattendragen och kan skada djur och växter.

Om du har en mindre pool eller spa låter du den stå några dagar efter att du senast la i klor i vattnet. Efter det är det okej om det rinner vatten till gatubrunnarn, eftersom fritt klor snabbt förbrukas när det handlar om mindre mängder.

Senast ändrad: