Publicerad den:

Vad är bräddning för något?

Vatten i bakgrunden och en pumpstation i förgrunden.

Bräddningar är tillfälliga utsläpp av helt eller delvis orenat avloppsvatten. Bräddning är en säkerhetsfunktion som kan användas när reningsverk och ledningssytem blir överbelastat på grund av höga vattennivåer eller stora nederbördsmängder.

Just nu är reningsverk och ledningsnät hårt belastade på grund av de höga vattenflödena i Hässleholms kommun. För att avlasta ledningsnäten och minska risken för översvämningar kan bräddningar användas som en säkerhetsfunktion i ledningsnätet. Bräddningarna används för att inte överbelasta reningsverk och pumpstationer och för att undvika att avloppsvatten går baklänges i ledningarna, och tränger upp i brunnar och källare hemma hos kommunens invånare.

Vad innehåller bräddvatten?

Bräddning av avloppsvatten är som sagt en säkerhetsfunktion som kan används när det kommit extremt stora nederbördsmängder eller när vattennivåerna i sjöar, vattendrag och natur är väldigt höga. Det innebär även att det bräddade vattnet är väldigt utspätt med regnvatten eller smältvatten. Det bräddade vattnet kan naturligtvis ha olika innehåll vid olika tillfällen men genomsnittligen så innehåller det bräddade vattnet cirka*:

  • 91 % regnvatten
  • 7 % vatten från dusch, tvätt och disk
  • 2 % avloppsvatten från toalett

*källa: VA SYD

Vad är det som bräddas?

När vi tvingas brädda gör vi det så kontrollerat som möjligt. Avloppsvattnet som går till reningsverken kan ofta gå igenom flertalet, om än inte alla reningssteg, innan det bräddar. Det innebär att det är delvis renat avloppsvatten som bräddas.

När bräddningen sker vid en pumpstation, på väg mot ett reningsverk, har däremot avloppsvattnet inte hunnit gå igenom några reningssteg.

Kontroll av bräddningar

När vi bräddar tar vi även prover på det vatten som bräddas. En bräddning ses som ett avsteg från ordinarie drift och meddelas därför även vår tillsysnmyndighet. Tillsynsmyndigheten har som uppgift att granska Hässleholm Miljös verksamhet.

Januari 2024 - Läget just nu

Just nu är ytvattennivåerna extremt höga och det sätter oss på hårda prov. Sjöar, åar, bäckar och mark är vattenfyllda. I Finjasjön är vattennivån nära att nå sin högsta nivå i modern tid. Just nu jobbar vi hårt, både med och mot vattnet. Vi tvingas brädda, täta, bygga vallar och förstärka pumpstationer på flera håll. Generellt sett kan man säga att vi gör allt vi kan för att vatten inte ska komma in i folks källare och för att förhindra bräddningar. Och där vi tvingas brädda vill vi göra det så kontrollerat som möjligt.

De senaste åren har vi gjort flera åtgärder för att vara förberedda på extrema vattenmängder. Exempelvis relining av ledningar där vatten kan läcka in, höjt pumpstationer, dimensionerat upp ledningar och satt täta lock. Men naturens krafter går inte att kontrollera fullt ut.

Senast uppdaterad: