Lärarhandledning -
Vattenverk
Dricksvatten är en av våra viktigaste resurser. I många städer, inklusive Hässleholm, tas dricksvattnet från grundvatten. Grundvattnet är naturligt filtrerat genom marklager men behöver fortfarande renas och behandlas innan det kan nå hushåll, skolor och industrier.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
2.2 Kunskaper
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:
- kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
- har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,
- har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Miljöperspektivet i undervisningen ska ge eleverna insikter så att de kan dels själva medverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Kunskaper
Det är skolans ansvar att varje elev:
- tillägnar sig goda kunskaper i de ämnen som ingår i elevens studieväg och kan använda dessa kunskaper för vidare studier och i samhällsliv, arbetsliv och vardagsliv,
- har förmåga att kritiskt granska och bedöma det eleven ser, hör och läser för att kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor, och
- kan observera och analysera människans samspel med sin omvärld utifrån perspektivet hållbar utveckling.
2.2 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
Ämnen
- Biologi: Vattnets kretslopp, ekosystem och mikroorganismer i vattenrening.
- Geografi: Grundvatten, vattenresurser och påverkan på miljön.
- Kemi: Filtrering, pH-justering, kemiska ämnen i vatten och desinfektion.
- Teknik: Vattenreningsteknik, filtreringsprocesser och hållbara lösningar.
Mål
Målet är att eleverna ska få en inblick i hur vatten renas i ett vattenverk och varför detta är viktigt för hälsa och miljö.
Ni behöver
- Affisch Vattenverk
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Två genomskinliga skålar
- Smutsigt vatten (blanda vatten med lite jord och lite matolja)
- Stenar, grus och sand
- Aktivt kol (från akvariebutik eller apotek)
- Bikarbonat (pH-justering)
- Sodavatten (för att illustrera koldioxid i grundvatten)
- Järnspån eller rostigt spikvatten (symboliserar naturligt järn i grundvatten)
- Kaffefilter och tratt
- UV-ficklampa (symboliserar desinfektion)
Instruktioner
Ni ska idag jobba med de olika stegen i ett vattenverk. Eleverna får följa processen hur grundvatten renas för att bli dricksvatten och genomföra ett experiment för att förstå hur vattnet renas.
När vi producerar dricksvatten utgår vi alltid från grundvatten. Vi behandlar vattnet i våra vattenverk så att det bli ett högkvalitativt och gott dricksvatten. Eftersom grundvattnet har en bra kvalitet räcker det med små insatser. Gå igenom de olika reningsstegen med eleverna, här hittar du reningsstegen för våra vattenverk. Öppnas i nytt fönster.
Låt eleverna enskilt eller i grupp fundera och motivera sina svar muntligt eller skriftligt.
- Var kommer vattnet i våra kranar ifrån?
- Varför är det viktigt att rena vattnet innan vi dricker det?
- Hur tror ni att vattenrening skedde förr i tiden?
- Hur kan vi skydda grundvatten från föroreningar?
- Hur kan vi spara på vattnet i vardagen?
Dela in eleverna i mindre grupper eller gör experimentet i stor helgrupp.
Gör så här:
- Simulera grundvatten: Fyll en skål med smutsigt vatten (som symboliserar regnvatten) och tillsätt en liten mängd sodavatten (symboliserar koldioxid), en nypa bikarbonat (för att simulera pH-justering), samt en liten mängd järnspån (illustrerar järn i grundvattnet).
- Filtrering genom marklager: Bygg ett filter genom att lägga stenar i botten av en tratt, sedan ett lager grus och slutligen ett lager sand. Häll vattnet genom filtret och observera hur partiklar fångas upp - precis som i naturen.
- Avlägsnande av järn och mangan: Grundvatten innehåller ofta järn som måste avlägsnas. Luftning används i vattenverk för att omvandla löst järn till fasta partiklar som kan filtreras bort. Häll vattnet mellan två skålar från en viss höjd för att lufta det. Om någon har tillgång till rostigt spikvatten, kan man se hur färgförändringar sker när järnet reagerar med syret.
- pH-justering: I vattenverk justeras pH-värdet genom tillsats av alkaliserande medel. Tillsätt en nypa bikarbonat i vattnet och mät pH med indikatorpapper för att se förändringen.
- Aktivt kolfilter: Aktivt kol används i vattenverk för att ta bort lukt och smakämnen. Placera aktivt kol i ett kaffefilter och häll vattnet genom det. Jämför lukt och smak före och efter filtrering.
- Desinfektion: Som sista steg i vattenrening används UV-ljus eller klor för att döda bakterier. Lys med en UV-ficklampa på vattnet för att symbolisera detta steg.
- Jämför vattnet före och efter filtreringen. Hur mycket renare blev det? Diskutera om vattnet nu ser tillräckligt rent ut för att dricka.
Frågor att reflektera över:
- Hur förändrades vattnet efter varje steg?
- Vilket steg i reningen gjorde störst skillnad?
- Varför är det viktigt att rena grundvatten innan det blir dricksvatten?
- Hur skiljer sig vattenrening i ett vattenverk från rening av avloppsvatten?
- Vilka hot finns mot grundvatten, och hur kan vi skydda det?
- Hur tror ni vattenrening kan utvecklas i framtiden?
Redovisning och dokumentation
Dokumentera med bilder och foton och dela i klassens blogg.
Lärarhandledningar
Vill du skriva ut lärarhandledningen? Då hittar du den också i vår skolportal.
Lärarhandledningar i Skolportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast ändrad: