Lärarhandledning - Magle våtmark med exkursion
Våtmarker är naturens egna reningsverk. De spelar en avgörande roll i att rena vatten från näringsämnen som kväve och fosfor – ämnen som annars kan orsaka övergödning i sjöar och hav. Vid Magle våtmark renas vatten från Hässleholms reningsverk ytterligare innan det släpps ut i Finjasjön och vidare mot Hanöbukten.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
2.2 Kunskaper
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:
- kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
- har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,
- har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Miljöperspektivet i undervisningen ska ge eleverna insikter så att de kan dels själva medverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Kunskaper
Det är skolans ansvar att varje elev:
- tillägnar sig goda kunskaper i de ämnen som ingår i elevens studieväg och kan använda dessa kunskaper för vidare studier och i samhällsliv, arbetsliv och vardagsliv,
- har förmåga att kritiskt granska och bedöma det eleven ser, hör och läser för att kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor, och
- kan observera och analysera människans samspel med sin omvärld utifrån perspektivet hållbar utveckling.
2.2 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
Ämnen
- Biologi: Naturvetenskapliga arbetsmetoder och fältstudier, ekosystemens strukturer och processer, människans påverkan på naturen och biologisk mångfald och hot mot denna.
- Geografi: Samspel mellan natur och samhälle och miljöfrågor och hållbarhetsmål.
- Kemi: Vattnets egenskaper och kretslopp och kemiska analyser.
- Teknik: Tekniska lösningar för miljöskydd och hållbar utveckling och miljöteknik.
Mål
Eleverna kunna förklara hur en konstruerad våtmark fungerar som naturligt reningssteg samt beskriva denitrifikation, upptag av närsalter, och våtmarkens roll i ett kretslopp. Eleverna ska kunna utföra och tolka enklare vattenkvalitetsmätningar (fosfat), känna igen och artbestämma vanliga växt- och fågelarter och reflektera över sambandet mellan mänsklig aktivitet, ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
Ni behöver
- Elevblad
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fosfathalt-mätutrustning
- Bestämningslitteratur (fåglar och växter)
- Förstoringsglas/fältmikroskop (valfritt)
- Plastpåsar/papper för växtprover
- Anteckningsmaterial
- Fika (för gruppsammanhållning och energi)
Instruktioner
Ni ska idag jobba med Magle våtmark. Genom att studera hur våtmarken fungerar får eleverna inblick i både ekologiska processer och tekniska lösningar för hållbar vattenrening och biologisk mångfald.
Magle våtmark anlades 1995 som ett kompletterande reningssteg till Hässleholms avloppsreningsverk. Syftet var att nå upp till det nationella kravet på minst 50 % kvävereduktion – ett viktigt steg för att minska näringsbelastningen på våra vattendrag och hav.
Det renade avloppsvattnet leds från reningsverket ut till våtmarken innan det fortsätter via Finjasjön, Almaån och Helge å – hela vägen till Hanöbukten, som är särskilt känslig för övergödning. Genom att passera våtmarken får vattnet ytterligare rening, särskilt vad gäller kväve och fosfor.
Två naturliga processer står i centrum:
- Denitrifikation, där mikroorganismer omvandlar löst nitrat till kvävgas som avges till atmosfären.
- Växtupptag, där vattenväxter binder kväve och fosfor som näring. Genom att växterna skördas regelbundet avlägsnas näringsämnena ur systemet innan de hinner brytas ned och återföras till vattnet.
Under de år våtmarken varit i drift har båda dessa processer fungerat stabilt och effektivt – något som regelbundet bekräftas i Hässleholm Miljös miljömätningar.
Men Magle våtmark är mer än bara ett tekniskt reningssteg. Tack vare att området utformats med särskild hänsyn till ekologiska värden har det också utvecklats till en viktig fågellokal. Här har över 185 fågelarter observerats, och många av dem är knutna till våtmarker. Det gör platsen till en naturlig mötespunkt för både biologisk mångfald och naturintresserade människor. Skåneleden passerar rakt genom området, vilket gör det lättillgängligt även för skolklasser och friluftsbesök.
Hur fungerar det rent praktiskt?
Vattnet pumpas från reningsverket genom en 1,5 kilometer lång ledning till våtmarkens fördelningsdamm (damm A). Därifrån leds det genom rör under vägen till fyra parallella dammserier (B–E). Genom manuellt reglerbara skibord i kasuner kan flödet styras så att vattnet får en jämn uppehållstid oavsett vägval – en viktig faktor för att reningsprocesserna ska hinna verka.
Alla dammserier mynnar i en uppsamlingsdamm (F), där vattenflödet kontinuerligt mäts och provtas. Det utgående vattnet rinner därefter ut i Maglekärrsbäcken och vidare mot Finjasjön – renare, och med betydligt lägre halter av kväve och fosfor än när det lämnade reningsverket.
Begrepp att gå igenom:
- Denitrifikation: Process där bakterier omvandlar nitrat till kvävgas i syrefria miljöer.
- Övergödning: När närsalter som kväve och fosfor tillförs i överflöd – leder till algblomning, syrebrist.
- Ekosystemtjänst: Naturens egna funktioner som gynnar människan (t.ex. vattenrening).
- Våtmark: Ett gränsland mellan land och vatten – viktigt för biologisk mångfald och vattenkvalitet.
Tar er dit från Hässleholms Central genom Stadsbuss 3 mot Tormestorp, se tidtabell på Skånetrafikens app. Ni hoppar av på hållplats Södra Kringelvägen (läge B) och tar er därifrån ner till den södra ingången till Magle våtmark – där inloppet utav vatten sker.
Start vid damm A (inloppet):
- Mät fosfathalten.
- Diskutera vattnets ursprung och vägen genom reningsverket.
- Titta på växtligheten och varför stubbar finns i dammen.
Promenad längs A-dammen:
- Artbestäm fåglar (ex. gräsand, sothöna, svanar).
- Diskutera varför man skördar växter och varför fiske är förbjudet.
- Jämför blåbärs- och lingonris.
Fågelplattform och strandzon:
- Observera strandväxter.
- Diskutera sjöns tre zoner (litoral, pelagial, profundal).
Utsiktsplats och växtsamling:
- Samla blad och bestäm trädarter.
- Plocka olika växtgrupper (mossor, fräken etc.).
- Fika.
Avlsuta vid damm F (utloppet):
- Mät fosfathalten igen.
- Diskutera förändringen från inloppet.
Därefter tar ni er antingen längs med damm F och Maglekärrsbäcken upp till dagvattendammen och den stora parkeringen längs med Södra Kringelvägen och tar bussen ifrån hållplats Magle våtmark (läge A) tillbaka till Hässleholm Central. Det andra alternativet är att ni efter utloppsmätningen tar er längs med Norra byvägen och tar bussen ifrån hållplats Södra Kringelvägen (läge A). För båda hållplatserna är det Stadsbuss 3 mot Läreda via Centralen, se tidtabell på Skånetrafikens app.
Det är viktigt att ni under exkursionen håller ihop gruppen, följer gångvägar och att ingen badar eller har kontakt med vatten.
Frågor att reflektera över:
- Vad händer med kväve och fosfor i Magle våtmark? Varför är detta viktigt?
- Hur kan vi som samhälle bidra till minskad övergödning?
- Vad betyder biologisk mångfald för ett ekosystems stabilitet?
- Hur kan våtmarker fungera som en naturlig lösning i klimatanpassning?
- Varför är det viktigt att vi gör fältstudier – vad lär vi oss som vi inte kan läsa oss till?
Redovisning och dokumentation
Dokumentera med bilder och foton och dela i klassens blogg.
Lärarhandledningar
Vill du skriva ut lärarhandledningen? Då hittar du den också i vår skolportal.
Lärarhandledningar i Skolportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast ändrad: