DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Lärarhandledning -Energiutvinna

När vi inte kan återanvända eller återvinna våra sopor så ska vi i alla fall utvinna energi ifrån dem. Det gör vi med avfallet som hamnar i brännbart. UR har gjort en bra film där vi kan följa soppåsens väg från sopnedkastet till värmeverket.

En bild av en tandborste, restavfallets flöde samt en klisterdekal med restavfallssymbolen.

1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår ­gemensamma miljö.

Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

2.2 Kunskaper
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:

  • kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
  • har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,
  • har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället.

Ämnen

  • Fysik: Undersökning av energiomvandlingar vid förbränning av sopor, fjärrvärmens funktion och energiflöden i samhället.
  • Geografi: Studier av lokala och globala avfallshanteringssystem, hållbar utveckling samt miljöpåverkan av sopförbränning.
  • Hem- och konsumentkunskap: Diskussion om konsumtionsvanor, avfallshantering i hemmet och dess påverkan på miljön.
  • Kemi: Förbränningsprocesser, kemiska reaktioner vid sopförbränning och hur olika material bryts ner eller återvinns.
  • Svenska: Muntlig och skriftlig reflektion kring sophantering, diskussioner och argumentation om hållbarhet.
  • Teknik: Studier av tekniska system för avfallshantering, återvinning och energiutvinning samt utvecklingen av dessa över tid.

Mål

Målet med filmen är att eleverna ska reflektera kring sopor, avfallshantering och energiutvinning. Detta syftar till att eleverna utvecklar sin förmåga att värdera val och handlingar i hemmet kopplat till hållbar utveckling.

Ni behöver

Instruktioner

Ni ska idag titta på en film om sopor och sedan diskutera kring vad som händer med vårt avfall i Hässleholm. Använd er utav affischen ”Restavfallets flöde” för att på ett lätt och pedagogiskt sätt förklara vad som händer med Hässleholmarnas restavfall.

Titta på filmen från UR ”Välkommen till staden - om sopor” Länk till annan webbplats.. Där får vi se när Malin följer soppåsens väg från sopnedkastet till värmeverket. Här tippar flera hundra sopbilar sin last varje dag. Soporna eldas upp i gigantiska ugnar och energin från förbränningen används för att värma upp vatten till fjärrvärmenätet. Fjärrvärmen går tillbaka till staden och används för att värma hus och kranvatten.

Ta hjälp utav affischen restavfallets flöde för att få en tydlig överblick om vad som sker med restavfallet i Hässleholms kommun. Låt eleverna enskilt eller i grupp fundera över, diskutera och motivera sina svar muntligt eller skriftligt.

  • Undersök var hushållssoporna tar vägen i Hässleholm. Var kör sopbilen när den hämtat era sopor? Och vad händer med dem?
  • Tas energin som finns i hushållssoporna om hand på något vis? Fjärrvärme? Elektricitet? Biogas?
  • Vilka system för återvinning finns där du bor? Hur fungerar sopsorteringen hemma hos dig? Vad händer med det skräp som ni sorterar, var tar det vägen? Och vad blir det av det sedan?
  • Hur mycket sopor slängs där du bor? Varför kastar vi så mycket? Vad är problemet med att vi slänger så mycket skräp? Skulle vi kunna minska mängden sopor som slängdes?
  • Det har hänt mycket genom historien kring hur man tagit hand om sopor. Gör några nedslag i historien; vad gjorde man med soporna för hundra år sedan? Hur var det för femtio år sedan? Var det mer eller mindre sopor på den tiden? Vad har förändrats och varför?
  • Vad händer i en stad om soporna inte tas om hand? Har du varit med om att soporna inte hämtats hos dig någon gång? Gör en utblick i världen. I mångmiljonstaden Neapel i Italien har det varit stora problem med sophämtningen under 2000-2009. Varför? Och vad har hänt där?

Redovisning och dokumentation

Dokumentera med bilder och foton och dela i klassens blogg.

Senast ändrad: