Lärarhandledning - Avloppsreningsverk
Avloppsvatten eller spillvatten som det även kallas kommer både från våra hem, från skolan, industrier och verksamheter. I våra hushåll genererar vi spillvatten från toaletter, bad, disk och tvätt. Avloppsvattnet renas i ett avloppsreningsverk innan det åker ut i naturen igen.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
2.2 Kunskaper
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:
- kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
- har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,
- har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället.
1. Skolans värdegrund och uppdrag
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Var och en som verkar inom skolan ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.
Miljöperspektivet i undervisningen ska ge eleverna insikter så att de kan dels själva medverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
2. Övergripande mål och riktlinjer
2.1 Kunskaper
Det är skolans ansvar att varje elev:
- tillägnar sig goda kunskaper i de ämnen som ingår i elevens studieväg och kan använda dessa kunskaper för vidare studier och i samhällsliv, arbetsliv och vardagsliv,
- har förmåga att kritiskt granska och bedöma det eleven ser, hör och läser för att kunna diskutera och ta ställning i olika livsfrågor och värderingsfrågor, och
- kan observera och analysera människans samspel med sin omvärld utifrån perspektivet hållbar utveckling.
2.2 Normer och värden
Skolans mål är att varje elev visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
Ämnen
- Biologi: Kretslopp i naturen, människans påverkan på miljön, vattnets betydelse för ekosystem.
- Geografi: Människans användning av vattenresurser, hållbar utveckling och miljöförändringar.
- Kemi: Vattnets egenskaper, separationsmetoder, kemiska ämnens påverkan på miljön.
- Teknik: Tekniska lösningar för vattenrening, utveckling av reningsverk och hållbar teknik.
Mål
Målet är att eleverna ska få en inblick i hur man renar avloppsvatten samt vilka effekter detta har på miljön.
Ni behöver
- Affisch Spillvatten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Två stora skålar
- Växtnäring
- Torkade lerklumpar
- Grus, sand eller jord
- Toapapper
- Schampo
- Mjölk
- Bröd
- Diskmedel
- Sil eller durkslag
- Sugrör
- Flockmedel (aluminiumsulfat)
- Tratt
- Kaffefilter
- Sand eller kol
Instruktioner
Ni ska idag jobba med de olika reningsstegen i ett avloppsreningsverk. Eleverna får följa avloppsvattnet för att sedan experimentera för att förstå de olika reningsprocesserna.
Från det att avloppsvattnet hamnar i våra spillvattenledningar tar Hässleholm Miljö över ansvaret för att rena detta. Denna reningsprocess består av ett flertal olika steg innan vattnet slutligen kan lämnas tillbaka till naturen igen. Gå igenom de olika reningsstegen med eleverna, här hittar du reningsstegen för Hässleholms avloppsreningsverk.
Låt eleverna enskilt eller i grupp fundera och motivera sina svar muntligt eller skriftligt.
- Vad är nyttan med att ha ett avloppsreningsverk?
- Hur såg det ut förr? Hur togs avloppsvattnet om hand om?
- Låt eleverna spana på skolan: Finns det papperskorg på alla toaletter där man kan slänga sitt skräp? Finns det information om vad man får spola ner i toaletten, och vad man inte får spola ner?
Dela in eleverna i mindre grupper eller gör experimentet i stor helgrupp.
Gör så här:
- Ställ fram en skål med vatten och börja med att fråga eleverna vad de använder vatten till en helt vanlig morgon. De kommer säkert att svara: går på toaletten, duschar, äter och diskar.
- Allt efter vad de svarar, häll ner motsvarande innehåll i vattnet:
Toalett: Häll ner lerklumparna och några kapsyler växtnäring i vattnet och låt det symbolisera bajs och kiss som är näringsrikt. Strimla sedan ner toapapper och rör om.
Dusch: Häll i en sked grus eller jord och droppa i en droppe schampo - mer behövs inte.
Disk: Häll i en skvätt mjölk, smula i en bit bröd och droppa i diskmedel. - Nu har vi fått fram ett sörjigt avloppsvatten. Vad händer med vattnet när det kommer till reningsverket? Man silar bort större partiklar. Häll vattnet genom silen eller durkslaget ner i den andra skålen. Detta fungerar som rensgallret på avloppsreningsverket - första delen i den mekaniska reningen.
- Låt vattnet stå still en stund så att alla tunga partiklar kan sjunka till botten. Det liknar sedimenteringsbassängerna - andra delen i den mekaniska reningen. Häll försiktigt tillbaka vattnet i den första skålen utan att det som ligger på botten följer med.
- Det biologiska reningssteget är svårt att efterlikna, då bakterierna är så små att man inte kan se dem. Men bakterierna finns där och de behöver luft för att kunna andas och äta upp smutsen. Luft kan du blåsa ner med ett sugrör. Men se upp, det kommer nog att löddra av tvål och tvättmedel.
- Tillsätt ytterst lite aluminiumsulfat så att partiklarna flockar sig (klumpar ihop sig – det ser ut som snöflingor i vattnet) och rör sedan om. Det kan ta cirka 5 minuter innan det syns. Detta fungerar som den kemiska reningen på avloppsreningsverket - aluminiumsulfatet bildar klumpar med fosfor.
- För att symbolisera filtreringen ska vattnet rinna genom ett sandfilter. Ta tratten och lägg i ett kaffefilter, häll i sand (eller kol om du har tillgång till det), låt vattnet rinna sakta genom tratten. Det kan ta ett tag men nu är vattnet så rent att det kan hällas tillbaka till Finjasjön. Men vi har ytterligare ett steg på Hässleholms avloppsreningsverk - Magle våtmark. I Magle våtmark sker en naturlig reduktion av kväve och fosfor, då växterna tar upp dessa näringsämnen och det sker en omvandling av nitratkväve till luftkväve, så kallad denitrifikation. Ju renare vattnet är från närsalter och organiska föreningar när vattnet släpps ut desto mindre är belastningen på vår natur.
Frågor att reflektera över:
- Hur förändrades vattnet genom varje steg av reningsprocessen?
- Vilket av stegen i reningsprocessen tyckte ni var mest effektivt? Varför?
- Såg vattnet rent ut efter den sista filtreringen? Skulle ni kunna tänka er att dricka det? Varför eller varför inte?
- Vad händer om avloppsvatten inte renas ordentligt innan det släpps ut i naturen?
- Hur påverkar våra val av produkter (t.ex. schampo och diskmedel) reningsprocessen?
- Hur tror ni att reningsverk kan utvecklas i framtiden för att bli ännu effektivare?
- Finns det andra sätt att rena vatten än de vi testade i experimentet?
Redovisning och dokumentation
Dokumentera med bilder och foton och dela i klassens blogg.
Text
Lärarhandledningar
Vill du skriva ut lärarhandledningen? Då hittar du den också i vår skolportal.
Lärarhandledningar i Skolportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast ändrad: