Dammtömning i Magle våtmark
Kan vi både ökareningsgraden och den biologiska mångfalden i Magle våtmark? Under hösten och vintern 2024 planerar vi att tömma en av Magle våtmarks dammar för att rensa ut fisken som under årens lopp tagit sig in till dammarna. I arbetet har vi tagit hjälp av yrkesfiskare och Göingebygdens biologiska förening. Här uppdaterar vi om hur arbetet går.
Dag 8
Nu pumpas det sista vattnet bort från de tre C-dammarna. I dammarna finns nämligen olika djup på olika platser och därmed kan vattnet inte rinna ut naturligt. Finjasjöns fiskevårdsförening hjälper oss fortsatt att fiska med olika metoder. Det har, precis som vi trodde, visat sig finnas stora mängder karp i dammarna. Karparna skapar en oblans i ekosystemet och försvårar för för växter, insekter och fåglar att etablera sig.
Dag 4
C-dammen består av tre sammakopplade dammar. Redan den tredje dagen har det mesta vattnet, ur dammen som ligger närmst utloppet, runnit ut. Ryssjan, alltså fiskenätet vid utloppet kontrolleras och töms varje dag.
Dammarna har olika djup på olika platser och därför kommer en del av vattnet stanna kvar i dessa hålor. I de delar av dammen där lite vatten finns kvar fiskar vi med nät.
I slutet av denna första vecka kontrollerar vi hur mycket vatten som är kvar i de andra två dammarna. Därefter beslutar vi om hur fisket ska gå vidare samt hur det sista vattnet kan tömmas ner. En del av vattnet kommer förmodligen behöva pumpas bort.
Dag 1
Måndagen den 23 september började vi öppna utloppet till C-dammen i Magle våtmark. Under den kommande veckan kommer utloppet öppnas successivt och innan veckan är slut förväntas vi ha nått botten på utloppet. Då är nästan allt vatten borta. Vattnet från C-dammen rinner vidare till utloppsdammen.
Vid utloppet läggs en ryssja i. Det är ett passivt fiskeredskap som fångar in fisken. Vi använder beprövade metoder för ett så skonsamt fiske som möjligt. Ryssjan har ett knutlöst nät så att fisken inte ska riva sig och skala av sitt skyddande slemskikt. Ryssjan kontrolleras nu varje dag och tömms på fisk efterhand.
Hur fungerar Magle våtmark?
Magle våtmark är det sista steget av Hässleholms reningsverk. Här rinner vattnet långsamt genom dammarna och växtligheten fångar upp näringsämnen. På så sätt minskar mängden näringsämnen och föroreningar som når Finjasjön.
Vad händer här just nu?
Under hösten och vintern ska vi tömma en av Magle våtmarks dammar för att rensa ut fisken som under årens lopp tagit sig in till dammarna. I arbetet har vi tagit hjälp av yrkesfiskare och Göingebygdens biologiska förening.
Varför?
För att förbättra reningen i Magle våtmark. Fiskarna gräver på botten i sin jakt på föda. När de gör det frigörs näringsämnen från botten. Vi hoppas även kunna öka den biologiska mångfalden. Genom att minska mängden fisk finns goda anledningar att tro att antalet fågel, insekts- och växtarter kommer öka.
Vi har valt ut den damm com kallas C. Anledningarna är att vi vid den senaste tidens undersökningar sett att det är den damm som innehåller minst växtlighet. Samt att den hade lägst rening av näringsämnen.
Vad händer med fiskarna?
Fiskarna kommer fångas in och transporteras bort. Ålen är en rödlistad art som finns här. Efter diskussion med Länsstyrelsen har vi kommit överens om att vi kommer försöka flytta ålarna till närliggande vatten.
Tänk på att det är förbjudet för allmänheten att gå ut på dammarnas botten och att plocka upp fiskar ur dem.
Senast ändrad: