Pyrolys för slambehandling
Mellan 1 februari och 31 oktober genomförde vi en förstudie för att främja en cirkulär ekonomi genom att öka kunskapen om pyrolys för slambehandling som ny cirkulär affärsmodell för VA-organisationer.
Förstudien är avslutad - visar på både potential och osäkerhet
Uppdaterat 2025-03-11
Den avslutade förstudien visar på både potential och osäkerheter för en affärsmodell för pyrolys av avloppsslam. Förstudien är en del av kunskapsinsamlingen och den hjälper oss att ta välgrundade beslut kring vår framtida slamhantering.
- Vi kommer inte att investera i en pyrolysanläggning i dagens läge. Men det kommer hända mycket inom området framöver, så det ska bli spännande att följa hur pyrolysmetoden och marknaden utvecklas, säger Dolores Öhman, projektledare SpyCo.
Så arbetar vi vidare
Vi är i de slutliga stegen för att Revaq-certifiera vårt slam för att kvalitetssäkra innehållet och förbättra dess möjlighet att återanvändas som gödsel och återföring av näringsämnen till jorden.
- Studien visar att certifiering av slam bör bidra positivt till en eventuell framtida marknadsetablering av slamkol, så det fortsätter vi arbeta med framöver, berättar Dolores.
Krävs fler projekt och utökad forskning
I det avslutande arbetet har det blivit tydligt att det tekniska utbudet är begränsat, precis som antalet referensanläggningar. Eftersom tekniken är i ett tidigt skede krävs det fler långsiktiga storskaliga projekt för att få en tydligare bild av de ekonomiska förutsättningarna. För att kunna sprida slamkol på åkermark behöver växttillgänglighet av näringsämnena i slamkol utredas vidare genom forskning. För att säkerställa koldioxidinfångning behöver slambiokols stabilitet säkerställas ytterligare, både genom forskning och certifieringar.
Mer information
Du som vill läsa mer om studiens resultat kan nu ta del av de slutgiltiga projektrapporterna.
Om förstudien
Hässleholm Miljö har beviljats stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden för att genomföra en förstudie om slampyrolys. Studien ämnar undersöka följande områden:
- aktuella slambehandlingsbehov i nordöstra Skåne
- möjligheter för produktion och avsättning av produkten slambiokol
- behovet av stödstrukturer för att främja omställningen.
Ansvarsfördelning
Konsultföretaget Ecotopic har i uppdrag att undersöka möjliga slambehandlingstekniker, användningsområden för slambiokol samt aktuellt slambehandlingsbehov i Hässleholm och angränsande kommuner.
Konsultföretaget Ecoloops uppdrag är att utreda stödstrukturer eller innovationsmiljöer för vatten- och avloppsorganisationer som inför en ny cirkulär affärsmodell för behandling av avloppsslam genom pyrolys och produktion av slambiokol.

Senast ändrad: