DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Vad är väl en damm i en våtmark

Våtmarker beskrivs ofta i sagorna som dystra och ondskefulla platser. Hem för olika otäcka varelser. Nästan alltid en plats att undvika. Men få saker har väl varit så fel. Våtmarker sprudlar av liv och ger oss flera ekosystemtjänster. Tillsammans med Finjasjöns fiskevårdsförening och Göingebygdens biologiska förening bestämde vi oss för att försöka få ännu fler nyttigheter.

Två fiskare i en gulnad båt. Den ena fiskaren håller i ett svart fiskenät.

Det är sista veckan i september och sensommarvärmen börjar ge sig av. På träden anas lövens färgskiftningar och vinden biter plötsligt lite hårdare i kinderna. Vi befinner oss i Magle våtmark. Närmare bestämt vid den av Magles dammar som kallas C3. Dagen innan har vi pluggat igen inloppet till dammen, idag ska vi öppna utloppet. Dammen ska tömmas på vatten och på fisk.

Men varför då?

Av två anledningar. Dels hoppas vi kunna öka reningen i våtmarken, dels hoppas vi kunna öka den biologiska mångfalden.

Magle våtmark anlades 1995 som ett sista reningssteg för reningsverket i Hässleholm. Hit kommer det renade avloppsvattnet efter att ha passerat de fyra stegen i reningsverket. I våtmarken rinner vattnet långsamt genom de olika dammarna och växtligheten fångar upp näringsämnen. På så sätt minskar mängden näringsämnen och föroreningar som når Finjasjön.

Men fisken i C-dammen har ökat och blivit ett problem. Fiskarna gräver på botten i sin jakt på föda. När de gör det frigörs näringsämnen, vattnet blir grumligare och vattenväxterna får svårare att etablera sig. Genom att minska mängden fisk hoppas vi kunna gynna växtligheten, artrikedomen och vattenreningen i Magle våtmark.

Röster om projektet

Christian Jaensson, Processingenjör, Hässleholm Miljö:
- Vi följer ständigt Magle våtmark och vet att den fungerar bra som ett sista reningssteg. Under 2024 har vi tittat närmare på de olika dammarna och kunde då se att C-dammen hade färre vattenlevande växter och något lägre reducering av näringsämnen. Vi hoppas att den snart kan göra ännu större nytta.

Thomas Johnsson, Göingebygdens Biologiska Förening:
- Genom att tömma dammen kan ekosystemet få en nystart. När våtmarker anläggs så är vår erfarenhet att den biologiska mångfalden ökar. Det blir en explosion av nya arter. Även fisk vandrar in. I Magle framför allt karp som äter både insekter och bottenvegetation. När insekter och växter försvinner minskar även antalet fågelarter.

Mats Bengtsson, Finjasjöns fiskevårdsförening:
- Vi fiskar med olika metoder för att få upp så mycket av fisken som möjligt. Över ett ton fisk har tagits upp. Vi vet även att det kan finnas ål i dammen. Ålen är en rödlistad art som vi ska vara rädda om. Tillsammans med Länsstyrelsen kom vi fram till att ålarna får lov att flyttas till närliggande vattendrag och kan fortsätta sin vandring.

Den viktiga uppföljningen återstår

Dammen kommer stå tom under hösten, innan vattnet släpps på igen i slutet av 2024. Därefter fortsätter det viktiga arbetet med att följa upp resultaten. Det blir spännande att följa Magle våtmark under 2025.

Senast ändrad: