En natt på fjärrvärmeverket
Vem vakar när du sover? Just i natt är det kanske Linda och Sam. De håller sig nämligen vakna när staden slumrar, så att du får värme och varmvatten till ditt hus. Dygnet runt, året runt.
Det är så där mörkt som bara en kväll i november kan vara. Klockan är strax efter 22. Driftteknikerna Linda och Sam har precis börjat sitt pass. De ska jobba natt på fjärrvärmeverket. Det är de är vana vid, men det kräver ändå sina förberedelser.
- Jag har jobbat skift i 26 år, så jag märker inte direkt av när det är dags att jobba natt. Kroppen är van. Jag sover på morgonen och sedan en gång till på kvällen innan skiftet, berättar Linda.
För Sam är det lite annorlunda. Han har jobbat på värmeverket i ett halvår och tycker att det är lite tuffare att ställa om från dag- eller kvällsskift till att jobba natt.
Kaffe, ronder och en irriterande skrivare
För att hålla ångan uppe blir det mycket kaffe, men också de obligatoriska ronderna inne på verket. Vid två tillfällen under natten sätter skrivaren i gång med ett irriterande ljud för att skriva ut rapporter. Ett annat sätt att hålla sig vaken, kanske.
Håller koll på Tyringe också
Vi sätter oss i driftrummet. Det är lugnt och tyst. Det är bara vi på hela värmeverket. Under nattpasset övervakar driftteknikerna avfallspannorna via skärmar. Härifrån har de koll på hela Hässleholms och Tyringes fjärrvärme.
Genom att analyserna informationen på skärmarna kan Linda och Sam se att allt fungerar och att pannorna jobbar som de ska. Om en panna stannar betyder det att du kan vakna upp till ett lite kallare hus, och att det inte kommer varmvatten i din kran. Linda berättar:
- Vårt jobb är framför allt att upptäcka att något är på väg att hända, så att det inte blir ett stopp. Det är det vi följer på skärmarna. Vi ser direkt om kurvorna ändrar sig. Då reglerar vi för att pannan ska fortsätta att jobba stabilt.
Det handlar också om kvaliteten på bränslet. Om det är blött får avfallspannan jobba mer för att få in mer luft som hjälper till att torka. Om det är för torrt behöver driftteknikerna anpassa utifrån det.
Första parkett när andra firar
Men händer det aldrig något ovanligt eller spännande på nattpassen? Något som sticker ut lite?
- Det brukar inte hända något speciellt. Och det är ju bra, då funkar allt som det ska. Skulle något stanna eller gå sönder rycker vi in och fixar det. Vi jobbar också midsommar, jul och nyår, så klart. Mest speciellt är det på nyårsafton. Då går vi ut på taket vid tolvslaget och har första parkett över nyårsfirandena runt om, avslutar Linda.
Och det fina är att du inte ens ska märka av att de är där, Linda, Sam och de andra driftteknikerna. För de vakar när du sover.
Senast ändrad: