DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Vi säkrar infrastrukturen för vatten och avlopp – idag och i morgon

Vid reningsverket i Vinslöv dras man plötsligt 60 år tillbaka i tiden. Under asfalten går gamla och slitna ledningar för vatten och avlopp. Ledningar som nu ska bli utbytta för att vi på Hässleholm Miljö ska kunna fortsätta ta hand om Vinslövs avloppsvatten på ett säkert sätt och för att säkra leveransen av dricksvatten.

– Först byter vi ut ledningarna från reningsverket fram till Edvin Widéns väg. Därefter fortsätter vi upp i villakvarteren, berättar Daniel Borgander på Hässleholm Miljö.

Daniel och Emma står vid Vinslövs reningsverk.

Daniel Borgander och Emma Isacsson vid Vinslövs reningsverk.

Vi behöver öka kapaciteten

Emma Isacsson och Daniel Borgander jobbar på enheten för utredning och projektering. Emma berättar att hennes kollegor under en tid har sett förändringar vid reningsverket och att det kommer in mer vatten till reningsverket när det regnar, eftersom ledningarna har blivit sämre:

– Det beror delvis på klimatförändringarna. Vi behöver öka kapaciteten i våra dagvattenledningar för att kunna ta hand om större mängder regn på en gång. De nya ledningarna blir alltså byggda för att hantera mer vatten. Vi har förnyat efter hand, men nu tar vi ett större grepp för att säkra infrastrukturen för vatten och avlopp framöver. Förutom att klimatförändringarna påverkar mycket har dessutom Vinslöv vuxit. Fler områden är asfalterade idag, jämfört med när ledningsnätet byggdes. Det innebär att regnvattnet inte rinner ned i marken, utan leds bort via dagvattenbrunnar och dagvattenledningar.

Väljer var det blir översvämning

Bakom reningsverket ligger en åker. Om några månader kommer det att finnas ett utjämningsmagasin för regnvatten på en del av den.

– Vi kommer att leda allt regnvatten till och genom utjämningsmagasinet. Där kan det stiga och sjunka utifrån hur mycket det regnar. På så sätt kan vi styra att det blir översvämning i magasinet och samtidigt minska risken för översvämning i någons källare, berättar Daniel.

De nya ledningarna gör tillsammans med utjämningsmagasinet att Vinslöv får ett hållbart system. Det här ger förutsättningar för att Vinslöv ska kunna växa ännu mer. Projektet vid reningsverket och med utjämningsmagasinet börjar i juni och håller på till i höst. Därefter är det dags att byta ut vatten- och avloppsledningarna i några av gatorna intill; Hedgatan och Edvin Widéns väg, ända fram till Skolgatan. Om allt går som planerat är hela projektet klart i slutet av 2024.

Följ arbetet i Vinslöv på vår projektsida

Sprillans nytt reningsverk i Västra Torup

I andra änden av vår kommun, i Västra Torup, ligger ett gammalt reningsverk omgiven av en bokskog. Verket byggdes i slutet på 1970-talet och blev ombyggt 1995. Nu är det dags för ett helt nytt för att kunna ta emot mer spillvatten och rena det på ett modernare sätt. Det nya reningsverket börjar ta form under första delen av 2024.

Sofie Vessling i gul varseljacka fotograferad framför ett träd.

Sofie Vessling

Sofie Vessling står framför platsen där det nya reningsverket i Västra Torup kommer att ligga. Precis som i Vinslöv, och på många andra platser i Sverige, handlar det om att anpassa reningsverken - både utifrån klimatförändringar och morgondagens lagkrav.

– Det är vårt uppdrag att erbjuda kommuninvånarna ett säkert sätt att hantera vatten och avlopp på. Vi gör vårt jobb som allra bäst när du som bor här inte märker att vi finns, så bra ska det fungera när vi är färdiga. Därför höjer vi nu våra ambitioner och jobbar för att möta framtiden och de utmaningar som kommer med den, avslutar Sofie Vessling, projektledare på Hässleholm Miljö.

Följ arbetet i Västra Torup

Våra pågående och planerade projekt inom vatten och avlopp

Senast ändrad: