DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Publicerad:

Nya PFAS-resultat och fördjupad förståelse på reningsverket i Hässleholm

Under augusti genomförde Hässleholm Miljö nya provtagningar på avloppsvatten vid reningsverket i Hässleholm. Resultaten bekräftar tidigare mönster: PFAS-halterna ökar inledningsvis i reningsverkets processer men minskar sedan markant efter att vattnet passerat Magle våtmark. Proverna togs på inkommande avloppsvatten, efter reningsverket, samt efter Magle våtmark. Resultaten visar att det utgående vattnet, efter Magle våtmark, har liknande nivåer på PFAS-halterna, som inkommande till reningsverket.

Avloppsreningsverket i Hässleholm.

Baserat på studier, rapporter och erfarenheter från andra reningsverk i landet, framgår det att PFAS-halterna ofta ökar under reningsprocessen, men att våtmarker och dess växter fungerar som effektiva filter för dessa ämnen. En nyligen publicerad studie från Stockholms universitet visade till exempel att våtmarksväxter kan rena upp till 40 % av PFAS-föroreningarna inom ett dygn.

Våtmarksväxter kan rena vatten från PFAS - Institutionen för ekologi, miljö och botanik (su.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ämnen tros omvandlas till PFAS

Det är viktigt att notera att inga kemikalier eller produkter som innehåller PFAS används i vårt reningsverk. Liksom för andra föroreningar är ett reningsverk en mottagare av dessa kemikalier och en transportväg mellan samhället och miljön. Teorin till ökningen av PFAS-halten i reningsverket är att under reningsprocessen omvandlas ämnen, som tidigare inte varit upptäckbara som PFAS, till sådana som kan detekteras. Denna teori stöds både av kunskapssammanställningar och rapporter från andra reningsverk i landet.

Trots att det idag saknas krav och tillstånd för avloppsreningsverk att specifikt rena vatten från PFAS, arbetar vi aktivt för att öka vår kunskap om lokala förhållanden och för att dra lärdom från forskning och av andra aktörer. Provtagningarna kommer att fortsätta, och vi ser kontinuerligt över möjligheterna att optimera våra processer.

Resultaten understryker Magle våtmarks viktiga roll i reningsprocessen, inte bara för att minska tillförseln av näringsämnen till Finjasjön, utan också för att minska mängden PFAS och andra kemikalier.

Så har vi tagit proverna

Provtagningen har utförts som en veckoprovtagning, där ett prov togs varje dag under en vecka. Proverna har samlats in med viss förskjutning för att säkerställa att de så långt som möjligt representerar samma vattenmassa. Veckoprovtagning ger en större träffsäkerhet i resultaten. Vid den förra provtagningen på reningsverket i Hässleholm användes dygnsprovtagning.

Vattenproverna har analyserats med PFAS24 (WFD/GWD)

  • PFAS24 - en grupp av 24 PFAS-ämnen.
  • PFAS24 PFOA-ekvivialenter - en summering av den totala toxicitetsnivån (giftigheten) av PFAS24. Syftet med denna omräkning är att jämföra och summera de totala toxicitetsnivåerna av olika PFAS-ämnen på ett standardiserat sätt. Denna metod är föreslagen i kommande miljökvalitetsnormer för grundvatten och ytvatten.

Resultat från mätningarna

PFAS24

  • In till reningsverk: 41 ng/l
  • Efter reningsverket: 130 ng/l
  • Ut från Magle: 43 ng/l

PFAS24 PFOA-ekvivalenter

  • In till reningsverk: 53 ng/l
  • Efter reningsverket: 66 ng/l
  • Ut från Magle: 41 ng/l

Mängder (omräknat i gram per dygn med hänsyn till hur stort vattenflödet var)

PFAS24

  • In till reningsverket: 0,38 g/dygn
  • Efter reningsverket: 1,18 g/dygn
  • Ut från Magle: 0,29 g/dygn

PFAS24 PFOA-ekvivalenter

  • In till reningsverk: 0,48 g/dygn
  • Efter reningsverket: 0,60 g/dygn
  • Ut från Magle: 0,27 g/dygn

Mer information

PFAS i avloppsvatten

Så fungerar våra reningsverk

Frågor och svar om PFAS i Finjasjön, Hässleholms kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: