Filmer om återvinning
Här har vi samlat filmer om de olika processerna, vad händer när väl avfallet lämnat vår anläggning då körs det till olika platser i landet för att återvinnas eller engergiutvinnas på bästa möjliga sätt.








Varje år slänger vi svenskar nästan 500 kilo avfall per person.
I Sverige är vi bra på att återvinna, och vi blir allt bättre! Men samtidigt ökar vår konsumtion vilket leder till att mer och mer avfall produceras. Därför räcker det inte med att återvinna, vi måste klättra högre upp på avfallstrappan för att stoppa klimatförändringarna! Vi måste börja återanvända och minimera och på så vis minska mängden avfall genom att minska vår konsumtion av nyproducerade prylar.
När vi köper saker är det inte bara förpackningen runt om eller det som vi köper som blir avfall när vi inte behöver det mer. Det produceras även avfall i tillverkningsprocessen, avfall vi inte ser. Genom att tänka på hur mycket avfall som en produkt egentligen bidrar till kan vi bättre förstå dess miljöpåverkan. Även om avfallet sker i andra länder, kankse på andra sidan jorden, är vi som köper produkten också ansvariga!
Läs mer om osynligt avfall här:
Återvinning av stål sparar 75% energi jämfört med att göra nytt stål från malm, för aluminium sparar man 95%. Återvinning av glas sparar 20% energi jämfört med glas tillverkad från ny råvara. Det går endast åt en tredjedel av elenergin vid massa- och papperstillverkning baserad på returpapper jämfört med den tillverkning som sker med endast nya fibrer.
Plastförpackningar: Blir till exempel krukor, avloppsrör, utegolv, stövlar och flipflop-skor.
Papperförpackningar: Blir nya pappersförpackningar.
Metallförpackningar: Konservburkar och kaviartuber blir till järnvägsräls. Motordelar och armeringsjärn används bland annat till broar.
Glasförpackningar: Blir till nya glasflaskor och burkar, men även glasull, som används för att isolera hus. Det är viktigt att inte lämna andra produkter av glas än just förpackningar i glasåtervinningen.
Tidningar: Blir till nya tidningar, men även toalett- och hushållspapper.
Källa: ftiab.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matavfall: Blir till biogas som stadsbussarna i Hässleholm kör på. 1 påse matavfall räcker till en busstur på 2,5 kilometer.
Brännbart: Eldas upp på Beleverket och blir till fjärrvärme i Hässleholms kommun.
Här har vi samlat filmer om de olika processerna, vad händer när väl avfallet lämnat vår anläggning då körs det till olika platser i landet för att återvinnas eller engergiutvinnas på bästa möjliga sätt.
Senast uppdaterad: