Publicerad den:

Minska matsvinnet under rötmånaden

Korg på ett bord ute i skogen med en kaffekopp.

Nu är vi mitt uppe i det som kallas rötmånaden, en period då många livsmedel håller sig sämre. För att slippa kasta en massa mat under denna varma och fuktiga period är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden, den håller sedan i sig till slutet av augusti. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. För att slippa slänga massa mat under rötmånaden gäller det att förvara maten på ett korrekt sätt. För att minska matsvinnet tipsar Livsmedelsverket Länk till annan webbplats. bland annat om:

  • Försök hålla kylvaror kalla från butik till hem. Lägg alltid in varorna i kylen så fort du kommer hem.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Ta inte fram mer än vad som kommer gå åt.
  • Om du lämnar hemmet, ha alltid med en kylväska som kan hålla maten kall.

Våga också lita på ditt eget omdöme. Livsmedel som är märkta med ett bäst före-datum går ofta äta efter datumet, förutsatt att det förvarats korrekt. Du kan både titta, lukta och smaka lite grann för att avgöra om något verkar okej eller inte.

Senast uppdaterad: