Publicerad den:
Just nu genomför vi en kampanj för att uppmärksamma våra kommuninvånare om nyttan med matavfall. Kampanjen innefattar även tömning av matavfallskärl hos verksamheter och flerfamiljshus.
För att vi ska kunna nyttja så mycket av matavfallet som möjligt krävs att vi sorterar ut och tar hand om det på rätt sätt. Matavfallets viktigaste resväg går från köket till soptunnan. Och den resan ska matavfallet alltid göra i en matavfallspåse av papper. Med Magiskt matavfall vill vi öka utsorteringen av matavfall och minska mängden plast. Vi har tyvärr problem med att många sätter en plastpåse runt sin matavfallspåse för att undvika att den ska droppa, vilket skapar problem i återvinningsprocessen.
En del av kampanjen innefattar tömningen av matavfallskärl. Med start vecka 18 kommer matavfallskärl i flerfamiljshus och verksamheter som innehåller plast, att märkas med en klisterdekal. Klisterdekalen sätts upp för att tydliggöra att plast inte får förekomma bland matavfallet. Om matavfallet innehåller plast- eller stärkelsepåsar framöver kan vi inte tömma det i samband med ordinarie sophämtning. Kampanjen kommer att genomföras i hela Hässleholm med början i de sydöstra delarna.
Lägg aldrig plast tillsammans med matavfallet. Men det blir ju blött och äckligt och matavfallspåsen går sönder? Ja, en del upplever de problemen. Därför kommer här några tips på hur du undviker det:
Här hittar du affisch för utskrift om du vill hjälpa oss att sprida budskapet i miljörummet eller på annan lämplig plats.
Biogödseln som produceras av vårt matavfall innebär att näringen i avfallet återförs direkt till åkrar och odlingar. Biogödseln är lokalt producerad och innehåller viktiga näringsämnen som fosfor och kväve.
Biogas är ett fossilfritt drivmedel som produceras genom rötning av matavfall. Biogas används främst som drivmedel i bussar och bilar men kan även användas som energikälla i el- och värmeproduktion.
Senast uppdaterad: